Alles over badkamerverlichting
Water en elektriciteit: het is een gevaarlijke combinatie. Als je een badkamerlamp nodig hebt, is het belangrijk om daar rekening mee te houden. In de badkamer komt een lamp al snel in aanraking met water. Zo kan hij nat gespetterd worden als je onder de douche staat of in bad ligt. Ook als de lamp niet direct in de buurt van een kraan geplaatst wordt, komt hij in aanraking met water in de vorm van damp. Om te zorgen dat jij veilig onder de douche kunt, is het belangrijk om te kiezen voor veilige badkamerverlichting. Op deze pagina lees je hoe je dat doet.
- Badkamerverlichting
- IP-normering
- Drie zones
- Zone 1
- Zone 2
- Zone 3
- Spiegelverlichting
Koop een badkamerlamp op Bol.com
Badkamerverlichting kopen? Let op de IP-normering
Het gebruik van stroom in een vochtige omgeving kan levensgevaarlijk zijn. Het is dus belangrijk om te kiezen voor waterbestendige badkamerverlichting. Maar hoe weet je nou of een lamp waterbestendig is? Dat kun je aflezen aan de IP-waarde. De afkorting IP staat voor International Protection.
Wat betekenen de cijfers achter IP?
De IP-normering bestaat uit de letters IP, gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer geeft aan hoe goed het product beschermd is tegen vaste stoffen. Het tweede cijfer staat voor de bescherming tegen vloeistoffen. Als basisregel kun je het volgende aanhouden: hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de bescherming.
Welke IP-waarde moet mijn badkamerlamp hebben?
Om veilig verlichting te kunnen gebruiken in de badkamer, worden drie zones onderscheiden. Deze zijn ingedeeld op basis van de blootstelling aan de hoeveelheid vocht. Aan de hand van deze drie zones kun jij eenvoudig bepalen welke IP-waarde jouw badkamerlamp nodig heeft. Hieronder zetten we de kenmerken van de drie zones voor je op een rijtje.
Zone 1: badkamerlampen direct naast je bad of douchecabine
Ben jij van plan om een lamp direct naast het bad of boven in de douchecabine op te hangen? Dan moet deze aan de strengste eisen voldoen, omdat daar een grote hoeveelheid water aanwezig is. Deze badkamerlampen moeten minimaal een IP-normering van IP65 hebben.
Waar staat IP65 voor?
- IP65: stofvrij (volledig gesloten behuizing, maximale bescherming tegen stof)
- IP65: sproeidicht
Zone 2: lampen rondom de natste gedeelten van de badkamer
De gebieden direct rondom de natste gedeelten van de badkamer vallen onder zone 2. Dit is bijvoorbeeld de ruimte direct boven de douchecabine, rond de wastafel en het bad. Op deze plekken is de kans groot dat er water op de lamp terechtkomt. Kies voor deze gebieden minimaal voor een IP44 badkamerlamp.
Waar staat IP44 voor?
- IP44: bescherming tegen spitse voorwerpen
- IP44: plensdicht
Zone 3: overige plekken in de badkamer
Onder zone 3 vallen de plekken die niet onder de vorige twee zones vallen. In deze gebieden is aanzienlijk minder vocht aanwezig, maar toch zal de badkamerlamp in contact komen met condens. Een IP-waarde van IP20 of IP21 is hier voldoende.
Waar staat IP20 voor?
- IP20: bescherming tegen middelgrote voorwerpen
- IP20: geen bescherming tegen water
Waar staat IP21 voor?
- IP21: bescherming tegen middelgrote voorwerpen
- IP21: drupdicht
Spiegelverlichting: ideaal voor in de badkamer
Niets is vervelender dan te weinig licht hebben als je je make-up staat te doen. Ook tijdens het scheren is het wel zo prettig als je goed zicht hebt. Om te zorgen dat je je spiegelbeeld ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat goed kunt zien, is spiegelverlichting een ideale toevoeging aan je badkamerverlichting.
Spiegellampen zijn speciaal ontworpen voor boven of naast de spiegel. Ze zijn vaak voorzien van een schakelaar, zodat je deze gemakkelijk kunt aan- en uitzetten. Met goede spiegelverlichting worden je ochtend- en avondritueel net wat gemakkelijker.