Alles wat je moet weten bij het kopen van een lamp

Wil jij een lamp kopen voor in huis, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Dat begrijpen we heel goed! Er zijn niet alleen een heleboel verschillende soorten lampen verkrijgbaar, maar er zijn ook nog eens verschillende stijlen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de technische eigenschappen! Om te zorgen dat jij de lamp vindt die bij jou past, hebben we hieronder alle belangrijke informatie voor je op een rijtje gezet. Met behulp van deze adviespagina vind jij gemakkelijk die nieuwe lamp voor je woonkamer, die leuke lamp voor in de babykamer of waterbestendige lamp voor de badkamer!

Hoe vind ik een geschikte lamp?

Het vinden van een geschikte lamp kan een hele zoektocht zijn. En iedereen gaat daarbij weer anders te werk. Misschien weet jij nog niet wat voor soort lamp je wilt, maar weet je wel dat het deze Scandinavisch stijl moet hebben. Of wellicht ben je specifiek op zoek naar een badkamerlamp of keukenverlichting.

Om te zorgen dat jij gemakkelijk de juiste lamp voor jouw interieur vindt, is het assortiment binnenverlichting op verschillende manieren ingedeeld:

 1. Soort lamp
 2. Ruimte
 3. Stijl

1. Wat voor soort lamp zoek je?

In de meeste gevallen is het handig om als eerst te bepalen wat voor soort lamp je wilt. Als je je zithoek wilt verlichten, is bijvoorbeeld een vloerlamp of een hanglamp een goed idee. Om je te helpen bij het maken van een keuze, hebben we een compleet overzicht gemaakt van alle soorten lampen in deze webshop.

 1. Lees meer over de verschillende soorten lampen
 2. Bekijk het assortiment lampen per type

2. In welke ruimte ga je de lamp gebruiken?

Het kan handig zijn om vooraf rekening te houden met de ruimte waar je de lamp wilt gaan gebruiken. Vaak is het vooral een kwestie van smaak, maar in op sommige plekken worden speciale eisen aan verlichting gesteld. De badkamer bijvoorbeeld. Meer weten over badkamerverlichting? Je leest het hier.

Op lamp-expert vind je een speciaal menu, waar alle lampen zijn ingedeeld op de ruimte waar ze geschikt voor zijn. Dit is maar een advies: in de meeste ruimtes kun je iedere lamp gebruiken die je wilt.

 1. Bekijk het assortiment lampen per ruimte

3. Welke stijl past bij jou?

Nog een handvat bij het maken van een goede keuze is stijl. Als je weet van welke stijl je houdt, wordt het vinden van een geschikte lamp nog een stap eenvoudiger. Maar welke stijlen zijn er allemaal? En welke past goed bij jou en je interieur? Met het complete stijloverzicht kom je er snel achter!

 1. Ontdek hier de stijl die bij jou past
 2. Bekijk het assortiment lampen per stijl

Dimbare verlichting

Hoewel je bij een lamp misschien het eerst let op het uiterlijk en de praktische toepassingen, is het ook slim om alvast rekening te houden met de technische eigenschappen. De dimbaarheid bijvoorbeeld.

In sommige ruimtes is het prettig om het licht te kunnen dimmen. Dat is in de badkamer misschien niet nodig, maar in de woonkamer is het vaak juist wel handig. Met een dimbare lamp kun je zelf de lichtsterkte aanpassen, zodat je bijvoorbeeld 's avonds wat extra sfeer kunt creëren.

Hoe vind ik een dimbare lamp?

Bij iedere lamp wordt aangegeven of deze dimbaar is. Als een lamp van zichzelf niet dimbaar is, is het vaak wel mogelijk om hem aan te sluiten op een externe dimmer. Daarom maken we bij de specificaties onderscheid tussen de volgende drie mogelijkheden:

 1. De lamp is niet dimbaar en ook niet geschikt voor een externe dimmer
 2. De lamp heeft geen geïntegreerde dimmer, maar kan wel op een dimmer worden aangesloten
 3. De lamp is uitgerust met een dimmer

Duurzame lamp kopen? Kies voor led-verlichting

Als je energie wilt besparen, dan kun je het best kiezen voor led-verlichting. Led-lampen verbruiken veel minder stroom dan klassieke halogeenlampen. Ze gebruiken zelfs minder stroom dan spaarlampen. Wil je meer weten over de voor- en nadelen van led-verlichting? Lees dan hier verder.

Je kunt op verschillende manieren gebruik maken van led-verlichting:

 1. Kiezen voor een lamp met geïntegreerde led-verlichting
 2. Een led-lichtbron in een 'gewone' lamp plaatsen

Wordt er een lichtbron meegeleverd?

Bij je zoektocht naar een geschikte lamp, is het slim om ook even te kijken of er een lichtbron wordt meegeleverd. Sommige lampen zijn bijvoorbeeld voorzien van geïntegreerde led-verlichting. Daarnaast worden sommige spots ook inclusief een bijpassende lichtbron geleverd.

Wordt de lamp van jouw voorkeur zonder lichtbron geleverd? Geen probleem! Wij hebben voor iedere lamp ook een bijpassende lichtbron.

 1. Lees meer over het kiezen van een geschikte lichtbron
 2. Bekijk ons aanbod lichtbronnen