Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 💡 543 lampen in 🏬 8 webshops

Alles wat je moet weten over buitenverlichting

Om optimaal te kunnen genieten van je tuin is goede tuinverlichting onmisbaar. Met de juiste verlichting ziet je tuin er ook in het donker piekfijn uit! En misschien nog wel belangrijker: jij en je gasten vinden gemakkelijk de weg naar de voordeur. Ben jij op zoek naar buitenverlichting, maar weet je niet waar te beginnen? Met deze informatiepagina helpt Frank je op weg! Hier lees je alles wat je moet weten bij het kopen van verlichting voor de tuin.

 • Lichtplan maken
 • 12 volt
 • 230 volt
 • Solar
 • Led-buitenverlichting
 • Sensorlampen

Maak eerst een lichtplan

Voordat je buitenlampen gaat bekijken, is het slim om eerst een lichtplan te maken. Maak eerst een schets van je tuin en bepaal vervolgens welke onderdelen je wilt verlichten. Dat kan bijvoorbeeld het tuinpad of je terras zijn, maar ook een bijzondere boom of struik.

Nadat je hebt besloten welke elementen uit je tuin je wilt verlichten, kun je gaan bedenken hoe je dat precies wilt doen. Wil je je gevel van onderen verlichten of wil je juist lampen aan de muur bevestigen? Houd dus rekening met de richting van het licht. Als dat gelukt is, kun je de juiste armaturen uitkiezen.

Drie soorten tuinverlichting

Een van de belangrijkste dingen om op te letten bij tuinlampen is de stroomvoorziening. Buitenverlichting is op te delen in drie soorten:

 • Laagspanningsverlichting (12 volt)
 • Hoogspanningsverlichting (230 volt)
 • Zonne-energieverlichting

Laagspanningsverlichting (12 volt)

De meest gebruikte soort is tuinverlichting op laagspanning van 12 volt. Deze kun je gemakkelijk zelf aansluiten. Het enige dat je nodig hebt zijn tuinlampen, een transformator en een prikkabel. De transformator zorgt ervoor dat de 230 volt netstroom wordt omgezet naar 12 volt.

Nog een reden waarom 12 volt tuinverlichting zo populair is, is dat het veilig is. Mocht iemand in contact komen met de bekabeling, dan kan dat geen kwaad. Zwakstroom van 12 volt is ongevaarlijk. Deze tuinlampen zijn dus ook veilig als je kinderen of huisdieren hebt!

 1. Veilig in gebruik
 1. Gemakkelijk te installeren
 1. Eenvoudig te verplaatsen
 1. Transformator nodig
 1. Bekijk alle 12 volt buitenverlichting

Netspanningsverlichting (230 volt)

Netspanningsverlichting wordt direct op het lichtnet aangesloten. Je hebt dus geen transformator nodig. Deze buitenverlichting op 230 volt geeft een hoge lichtintensiteit en is bijna altijd geschikt om aan te sluiten op een dimmer. Deze buitenlampen zijn dus perfect regelbaar!

Omdat deze buitenverlichting onder hoge spanning staat, kun je deze het best laten aanleggen door een monteur. Voor de veiligheid moeten de kabels van deze tuinlampen dieper de grond in gegraven worden dan die van 12 volt tuinverlichting. Deze kabels moeten minimaal zestig centimeter de grond in.

 1. Direct aansluitbaar op het lichtnet
 1. Meestal geschikt voor een dimmer
 1. Hoge intensiteit van het licht
 1. Kabels moeten diep de grond in gegraven worden
 1. Bekijk alle 230 volt tuinverlichting

Zonne-energieverlichting

Zonne-energieverlichting wordt ook wel solarverlichting genoemd. Deze lampen hoeven niet op een stopcontact te worden aangesloten, maar werken op zonne-energie. Er is dan ook geen bekabeling nodig voor het aansluiten van deze buitenverlichting.

Solarlampen zijn uitgerust met een zonnepaneel, dat zonlicht omzet in energie. De opgewekte elektriciteit wordt opgeslagen in een oplaadbare batterij. Zodra het donker wordt, geeft deze energie voldoende stroom aan de buitenlampen.

 1. Milieuvriendelijk
 1. Geen bedrading nodig
 1. Veilig in gebruik
 1. Werkt niet bij te weinig zonlicht

Energie besparen? Kies voor led-buitenverlichting

Maak jij graag duurzame keuzes? Om energie te besparen, kun je het best kiezen voor led-buitenverlichting. Led-verlichting verbruikt veel minder stroom dan gloeilampen en halogeenlampen. Wil je meer weten over de voor- en nadelen van led-verlichting? Lees dan hier verder.

Bespaar stroom met een sensorlamp

Nog een manier om energie te besparen, is het gebruiken van sensorlampen. Buitenlampen met bewegingssensor registreren bewegingen binnen een bepaald gebied. Zodra er beweging wordt gedetecteerd, gaat de lamp automatisch aan. Zo gebruik je je tuinlampen dus alleen als het nodig is en staan ze niet zomaar de hele avond aan.

Verreweg de meeste sensorlampen zijn wandlampen. Dat komt doordat deze buitenlampen veel gebruikt worden bij de voordeur. Ideaal als je ’s avonds in het donker thuiskomt of visite krijgt!

Inbraakpreventie: kies voor een floodlight

Nog een reden om te kiezen voor een lamp met sensor, is dat deze ook een inbraakwerende werking heeft. Mocht iemand je erf op lopen en er gaat ineens een fel licht branden, dan zal diegene niet snel doorlopen. Bovendien zie jij zelf ook het licht aangaan, zodat je gemakkelijk een kijkje kunt gaan nemen.

Een populair type lamp die gebruikt wordt voor inbraakpreventie is de floodlight. Dit is een krachtige tuinlamp, die werkt als een spotlight. Je tuin wordt hiermee dus goed in de schijnwerpers gezet. Floodlights houden inbrekers goed van je erf.

lamp-expert.nl
Logo