Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: πŸ’‘ 543 lampen in 🏬 8 webshops

Hoe vind ik een geschikte lichtbron voor mijn lamp?

Je hebt een nieuwe lamp uitgezocht en ziet hem al helemaal voor je in je eigen interieur. Er moet alleen nog een lichtbron bij. Maar hoe bepaal je welke geschikt is? Waar staat lumen voor en wat is de kleurtemperatuur eigenlijk? Op deze informatiepagina helpt Frank jou met het vinden van een passende lichtbron voor je lamp. Zo weet je zeker dat je voldoende licht hebt en dat je lamp helemaal tot zijn recht komt!

  • Fitting
  • Maximale wattage
  • Lumen en watt
  • Lumen per kamer
  • Lichtkleur

Lichtbron kopen

Let op de fitting

Het eerste wat je doet bij het kiezen van een lichtbron is kijken naar de fitting. De fitting van de lamp moet overeenkomen met de fitting van de lichtbron. Bij de specificaties van iedere lamp wordt aangegeven welke fitting erin zit. Heeft jouw hanglamp een E27-fitting? Dan moet de lichtbron ook een E27-fitting hebben.

Wat is de maximale wattage?

Als je bepaald hebt welke fitting de lichtbron nodig heeft, is het ook handig om te letten op de maximale wattage. Ook deze wordt bij iedere lamp weergegeven. De maximale wattage geeft aan wat het maximale vermogen is dat de lamp aan kan. Kies nooit een lichtbron met een hoger vermogen dan wordt aangegeven.

Een voorbeeld
Je hebt een plafondlamp uitgekozen met een maximale wattage van 40 watt. In dat geval mag het vermogen van de lichtbron dus niet hoger zijn dan 40 watt. In deze lamp past dus geen lichtbron van 60 watt.

Van watt naar lumen

Vroeger wisten de meeste mensen precies hoeveel watt ze nodig hadden om de gewenste hoeveelheid licht te krijgen. Door het lage energieverbruik van led-lampen, zegt het vermogen in watt nu niet meer zo veel. Een led-lamp van 3 watt kan net zo veel licht geven als een ouderwetse gloeilamp van 60 watt.

Wat is lumen?

Nu de wattage weinig meer zegt, wordt de eenheid lumen steeds meer gebruikt om af te lezen wat de lichtsterkte is. De lumen is een eenheid van lichtstroom. Simpel gezegd geeft dit aan wat de hoeveelheid licht is die wordt uitgestraald.

Hoeveel lumen heb ik nodig?

Maar hoe weet je nu hoeveel lumen je nodig hebt? Via onderstaande tabel kun je het vermogen in watt vergelijken met de hoeveelheid lumen. Zo kun je gemakkelijk zien met welke lichtbron je je oude gloeilamp kunt vervangen om hetzelfde lichteffect te krijgen. De lichtsterkte hangt van meerdere eigenschappen af, maar op deze manier heb je een indicatie.

Wattage van een gloeilampLichtsterkte
15 watt100 tot 150 lumen
25 watt200 tot 300 lumen
40 watt400 tot 500 lumen
60 watt700 tot 800 lumen
75 watt900 tot 1100 lumen
100 wattmeer dan 1300 lumen

Hoeveel lumen gebruik je per kamer?

Lichtsterkte wordt dus weergegeven in lumen. Maar hoeveel lumen heb je nu nodig voor sfeerverlichting in de woonkamer of voor praktische verlichting van de hal? Dat hebben wij voor jou in een handig overzicht gezet.

In het overzicht hiernaast kun je zien hoeveel lumen je nodig hebt om een bepaalde ruimte te verlichten. In deze tabel staan ruimtes waar vooral praktische verlichting wordt gebruikt. Bij het kiezen van sfeerverlichting is de keuze van een hoeveelheid lumen wat persoonlijker.

Hoeveelheid lumen per ruimte

Houd er rekening mee dat je een hogere lichtsterkte nodig hebt bij een hoger plafond. In het onderstaande overzicht is uitgegaan van een ruimte van 2,5 meter hoog.

RuimteHoeveelheid licht
Badkamer300 lumen
Hal100 tot 300 lumen
Keuken500 tot 850 lumen
Slaapkamer300 lumen
Tekenruimte750 lumen
Werkruimte500 lumen

Hoe bepaal ik de juiste lichtkleur?

Nu je weet hoeveel lumen je nodig hebt, is er nog iets om rekening mee te houden als je een lichtbron kiest voor in je nieuwe lamp: de lichtkleur. Dit wordt ook wel kleurtemperatuur genoemd. De kleurtemperatuur is de kleur van het licht dat de lichtbron uitstraalt. Deze wordt uitgedrukt in graden Kelvin.

Als richtlijn geldt dat hoe lager de hoeveelheid Kelvin, hoe warmer de kleur van het licht. De kleur van een zonsopkomst of zonsondergang is bijvoorbeeld zo’n 2000 Kelvin, terwijl normaal daglicht een kleurtemperatuur van 5000 Kelvin heeft. De meest gebruikte lichtkleur is 2700 kelvin.

Kies de juiste kleurtemperatuur

Bij een lichtbron staat dat deze een kleurtemperatuur van 2300 Kelvin heeft. Welke kleur licht geeft deze dan? Met behulp van het onderstaande overzicht kom je er snel achter. Zo bepaal je gemakkelijk welke kleurtemperatuur geschikt is voor jouw huis.

Hoeveelheid KelvinLichtkleur
<2700Kwarm licht
2700Kwarm wit licht
2700 – 4000Kwarm/helder wit licht
4000Khelder wit licht
5000Kdaglicht
5500Kzonlicht
lamp-expert.nl
Logo