Compleet overzicht van de verschillende soorten lampen

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Welke soorten lampen zijn er ook alweer allemaal? En wat is nu precies het verschil tussen een plafondlamp en een hanglamp? Als je nog niet weet wat voor soort lamp je zoekt, is het onderstaande overzicht een mooi beginpunt. Hier lees je alles over de verschillende soorten lampen die je in deze webshop tegenkomt, van bureaulamp voor je werkkamer tot kroonluchter voor in de hal.

De vloerlamp als decoratie van je zithoek

Vloerlampen worden verreweg het meest gebruikt in de woonkamer. Het is een echt decoratiestuk, waarmee je je zithoek kunt verlichten én versieren. De meeste staande lampen zijn tussen de 150 en 200 centimeter hoog.

  1. Bekijk alle vloerlampen

Je kunt een vloerlamp ook gebruiken als leeslamp als je met een boek op de bank wilt kruipen. Sommige vloerlampen zijn voorzien van een speciaal leeslampje, andere zijn van zichzelf al heel geschikt als leeslamp. Bij iedere vloerlamp wordt aangegeven of deze geschikt is als leeslamp.

  1. Ik zoek een vloerlamp om bij te lezen

Vier soorten plafondlampen

Plafondlampen zijn er in verschillende soorten: hanglampen, kroonluchters en plafonnières. Daarnaast onderscheiden we ook de 'gewone' plafondlamp. Allemaal hebben ze één overeenkomst: ze worden bevestigd aan het plafond.

Onder een 'gewone' plafondlamp vallen de plafondlampen die niet in de overige categorieën vallen. Deze hangen dus niet met een snoer aan het plafond, maar worden direct aan het plafond gemonteerd. Ze hebben één of meerdere lampenkappen die groter zijn dan die van een plafonnière.

  1. Bekijk alle plafondlampen

Praktische plafonnières

Je herkent een plafonnière aan het feit dat deze direct tegen het plafond is bevestigd. Deze lampen nemen dan ook weinig ruimte in. Tegelijkertijd geven ze wel veel licht. Daarom worden plafonnières veel gebruikt als praktische verlichting voor bijvoorbeeld de hal of de badkamer.

Plafonnières zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Vooral ronde en vierkante zijn populair. Sommige plafonnières kunnen ook worden gebruikt als wandlamp. Voor deze modellen wordt de halfronde vorm veel gebruikt.

  1. Bekijk alle plafonnières

Hanglamp: de meest gebruikte lamp

Het grootste deel van het assortiment op lamp-expert bestaat uit hanglampen. Dat geeft meteen al aan hoe multifunctioneel ze zijn. Hanglampen kun je eigenlijk in iedere ruimte wel gebruiken, van woonkamer tot slaapkamer. Ze hangen door middel van een snoer, ketting of ander mechanisme aan het plafond. Hanglampen hebben één of meerdere lampenkappen.

  1. Bekijk alle hanglampen

Chique kroonluchters voor grote ruimtes

Een kroonluchter is een chique plafondlamp met een lange geschiedenis. Vroeger werden kaarsen gebruikt in plaats van lichtbronnen, zodat er alsnog een grote hoeveelheid licht verspreid kon worden. De sierlijke vormen en kaarsvormige lampen geven kroonluchters een elegante uitstraling. Het royale formaat en de opvallende uitstraling maakt ze ideaal voor grote ruimtes.

  1. Bekijk alle kroonluchters

Wandlamp: praktische verlichting voor aan de muur

Met een wandlamp kun je heel gericht een bepaalde plek belichten. Wandlampen hebben dan ook veel praktische toepassingen. Zo zijn ze ideaal als leeslampje bij je bed en als spiegelverlichting in de badkamer. Je kunt ze bijvoorbeeld ook naast de trap plaatsen, zodat jij veilig naar boven komt.

Sommige lampen - veelal plafonnières - kun je zowel aan de wand als aan het plafond bevestigen. Dat maakt deze lampen extra veelzijdig in gebruik.

  1. Bekijk alle wandlampen

Tafellamp: decoratieve accessoire voor de woonkamer

Tafellampen worden vaak gebruikt als een decoratieve accessoire in een woonkamer. Je kunt ze gemakkelijk kwijt op een bijzettafel of kastje. Met het licht van de tafellamp geef je je woonkamer wat extra sfeer. Je kunt een tafellamp ook goed gebruiken als leeslampje in de slaapkamer.

  1. Bekijk alle tafellampen

Bureaulampen voor tijdens je werk of studie

Bureaulampen zijn een speciale categorie binnen de tafellampen. Deze zijn ideaal als je vaak achter je bureau zit te studeren of werken. Vaak is de lampenkap van de bureaulamp draaibaar, zodat je het licht perfect kunt richten. Sommige bureaulampen kun je met een klem aan je bureau vastmaken.

  1. Bekijk alle bureaulampen