Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 💡 543 lampen in 🏬 8 webshops

Badkamerverlichting

Als je voor je badkamer verlichting zoekt, dan wil je natuurlijk dat deze veilig is. Een badkamerlamp komt altijd in aanraking met vocht, ook al hangt deze niet direct naast de douchecabine, het bad of de wastafel. In de badkamer is namelijk altijd vocht aanwezig in de vorm van condens. Daarom is het belangrijk dat badkamerverlichting waterbestendig is. In dit menu vind je ons aanbod badkamerlampen. Deze zijn allemaal veilig te gebruiken in de badkamer. Houd bij het kiezen van een lamp wel rekening met de juiste IP-waarde. Meer daarover lees je onder aan deze pagina.

Populaire badkamerlampen

Badkamerverlichting: welke IP-waarde heb ik nodig?

Bij het kiezen van een badkamerlamp is het belangrijk om te letten op de IP-waarde. Het gebruik van elektriciteit in een vochtige omgeving kan namelijk levensgevaarlijk zijn. IP staat voor International Protection. Deze codering bestaat uit de letters IP met daarachter twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen vaste stoffen weer en het tweede cijfer staat voor de bescherming tegen vloeistoffen. Als simpele basisregel geldt: hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de bescherming.

Veilige badkamerlampen voor iedere zone

Drie zones: welke IP-waarde moet mijn badkamerverlichting hebben?
Voor het gebruik van badkamerverlichting worden drie zones onderscheiden. Deze zijn ingedeeld op basis van de blootstelling aan de hoeveelheid vocht. Aan de hand van deze zones kun je eenvoudig bepalen welke IP-waarde jouw badkamerlamp moet hebben. De kenmerken van de drie zones zijn als volgt:

  1. Zone 1: Badkamerverlichting direct naast het bad of in de douchecabine. Omdat de badkamerlampen op die plek vaak direct in aanraking komt met water, moeten deze voldoen aan de strengste eisen. Deze lampen dienen daarom een minimale IP-waarde van IP65 te hebben. Dat houdt in dat deze badkamerverlichting waterstraaldicht is.
  2. Zone 2: De gebieden direct rondom de natste gedeelten van de badkamer. Dit zijn bijvoorbeeld de plekken direct boven de douchecabine, rondom het bad en rond de wastafel. In deze zone is de kans groot dat er water op de lamp terechtkomt. Deze badkamerlampen moeten dan ook beschermd zijn tegen opspattend water. In dit geval kies je voor een minimale waarde van IP44. IP44-lampen zijn spatwaterdicht.
  3. Zone 3: In de derde zone vallen alle plekken die niet bij de vorige twee zones horen. In deze gebieden is aanzienlijk minder vocht aanwezig, maar toch zal de lamp in contact komen met condens. Een IP-waarde van IP20 of IP21 is hier voldoende.
lamp-expert.nl
Logo